Küresel Pazarlama
Küresel pazarlama, uluslararası pazarlarda bir ürün satmak için gerekli bütün süreçleri içeren geniş bir kavramdır. Bir şirketin ürünlerini dünya çapında bir pazarda planlaması, üretmesi, yerleştirmesi, yerelleştirmesi ve tanıtması gibi süreçleri içerir.
Yakın zamana kadar uluslararası pazarlarda sadece büyük şirketler satış yapmaktaydı. İnternetin bütün dünyada etkin olarak kullanılması ile artık küçük işletmeler de küresel pazarlarda oyuncu haline gelmiştir. Küçük ve orta ölçekli birçok firma, e-ihracat ile dünyanın dört bir yanındaki müşterilere ulaşabilmektedir.
Herhangi bir şirket, küresel pazarlarda yer almasa bile iç rekabette yabancı şirketlerle mücadele etmek zorunda kalabilmektedir. Bu rekabet, çoğu işletmeyi uluslararası pazarlara yöneltmiştir. Küresel pazarlama, bu süreçte ortaya çıkan bütün kavramları kapsayan genel bir tanımdır. Küresel pazarlamada gıda ve otomobil gibi evrensel ürünler önemlidir. Ancak gelişen teknolojinin de etkisi ile küresel pazarlara çok daha farklı ve niş ürünler girmiştir. Bununla birlikte dünyadaki birçok şirket halen iç pazarlara odaklamaktadır.
Küresel Pazarlamanın Önemi
Pazarlama; piyasayı iyi analiz etmek, tüketicilerin ne istediğini belirlemek ve doğru bir fiyatlandırma ile pazarda tutunabilmektir. Daha sonra ürünü üretmek ve satma süreçleri devreye girer. Küresel pazarlama, tüm bu süreçleri içeren pazarlamanın bir parçasıdır. Dünya çapında talebe sahip ürün ve hizmetler üreten ya da satan şirketler için küresel pazarlama çok önemlidir. Örneğin; akıllı telefon, otomobil ve gıda ürünleri evrensel bir talebe sahiptir. Yani uluslararası pazarlarda insanlar bu tür ürünleri satın almaktadır.
Küresel pazarlama, çok farklı ürünler ve fırsatlar içerir. Bu sebeple tek bir müşteri profili tanımlamak imkansızdır. Küresel bir şirket, farklı bölgelerdeki ticaretinde her bir bölge için birden fazla profil geliştirmek zorundadır. Ürüne bağlı olarak artık dünyanın neredeyse her yerindeki müşterilere ulaşmak mümkündür. Bunun için küresel şirketler, yerel dağıtım ağları ile işbirliği yapmaktadır. Bazı şirketler belirli pazarlarda büyüdükçe kendi ağlarını kurabilmektedir. Küresel pazarlara girmeye çalışan şirketler, ilk olarak yoğun nüfuslu şehir merkezleri ile işe başlama eğilimindedir.
Bir e-ihracat firması, online bir mağaza aracılığı ile dünyadaki herhangi bir hedef pazara ulaşabilmektedir. Bu süreci destekleyen onlarca girişim, yüzlerce oluşum ve binlerce araç vardır. Yapılması gereken; hedef pazardaki müşterileri, sunulan ürün veya hizmetin satın almaya değer olduğuna ikna etmektir. Bu aşamada küresel pazarlama devreye girmektedir. İnternet sayesinde sınır ötesi e-ticaret, küresel pazarlamanın bir parçası olmuştur.
Küresel Pazarlamada Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Küresel pazarlama, özel çaba isteyen bir alandır. Pazarlama profesyonelleri tarafından geliştirilen süreçler gerektirir. Küresel pazarlamada birçok strateji uygulanabilmektedir. Hangi stratejilerin uygulanacağı, şirketin hedefleri ile bağlantılıdır.
Küresel pazarlamada dikkate alınması gereken önemli hususlar şunlardır;
· Küresel pazarlara girmek isteyen şirketlerin pazara sadece iyi bir ürün sunması yeterli değildir. Pazarın diline ve kültürüne uygun bir pazarlama stratejisi geliştirmeleri gerekir.
· Şirketlerin iç pazarda uyguladıkları pazarlama stratejileri, küresel pazarlarda aynı oranda başarı sağlamayabilir. Bu sebeple pazara özgü stratejiler geliştirilmelidir.
· Yerel rekabetteki farklılıklar sebebiyle küresel pazarlarda farklı bir fiyatlandırma stratejisi uygulanmalıdır.
· Yerel teknolojik ve lojistik altyapı; ürünlerin üretilmesi, dijital süreçlere dahil edilmesi ve/veya teslimatı gibi faktörler için birincil önemdedir.
· Bazı pazarlarda üretim için yerel imkanları ya da yerel çözüm ortaklarını kullanmak daha kârlıdır. Bazı pazarlarda da ürünün şirket merkezinde üretilerek gönderilmesi daha az maliyetli olabilir.
· Yerel işletmelerle ortaklıklar, tek bir pazara açılmada önemli bir adım olabilir; ancak başka bir pazarda bu tür ortaklıklar markaya zarar verebilir.
· Profesyonel adımlar atmak isteyen küresel pazarlamacılar, kültürlerarası iletişim kurarak, pazarlamanın tüm yönlerini göz önünde bulundurmalıdır.
· Küresel bir şirket, çeşitli pazarları dikkatle araştırmalı ve gerektiğinde ürünlerinde, mesajlarında, ambalajlarında ve markalarında değişiklikler yapmaya hazır olmalıdır.
· Bir ürün veya markayı küresel pazarlara sunmak için tüketiciye iyi bir mesaj ya da slogan sunulması gerekir. Ancak hedef pazarın kültürel değerleri veya beklentilerdeki farklılıklar nedeniyle her mesaj iyi bir performans göstermeyebilir.
· Küresel pazarlarda oyuncu olmak isteyen e-ihracatçılar, yerel şirketlerle iş ilişkilerini yönetmek için pazarın diline odaklanmalıdır. Örneğin; yerel paydaşların desteği ile bölgede kullanılan web sitesi ya da web siteleri yerelleştirilmelidir.
· Pazarlamacılar, hedef pazarları bizzat ziyaret etmeli; o pazarı iyi tanımak için bir süre orada yaşamalıdır. Bu ziyaretlerde yerel temaslar geliştirilmeli; bölgedeki işlerin nasıl yürütüldüğü hakkında araştırmalar yapılmalıdır. Bu çalışmalarda bölgedeki kültürel hassasiyetler de öğrenilmelidir.
[video=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Wjno3P6WMi0http://[/video]