Merhabalar aşağıdaki yazı forum takipçilerimizden birisi tarafından bizlere gönderilmiştir.
Merhabalar.
İş yerimde bir süre baskı sonrası işten çıkartıldım. (Kendim çıkmamı istediler ama beceremediler)
İşverenim odasına çağırıp e-ticaret, internet birimini kapatacağını söyleyerek muhasebeye gidip hakkımı alabileceğimi söyledi.
Muhasebe birimine indiğimde hakkımın üçte biri gibi bir rakam teklif edilerek biz herkese bu şekilde tazminat veriyoruz dedi. Kabul etmeyerek mahkemeye gidip alacağımı söyledim.
(Eğer kabul etseydi alacaklarım kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve yıllık izin ücretiydi.)
İş yerimden çıkıp adliyeye gittim adliyede bu durum için bir oda var sıra alıp bu odaya giriyorsunuz ama önceden bir form veriliyor ve bu formu mutlaka doldurmalısınız.
Formdaki tüm maddeleri işaretlemenizi öneririm çünkü daha sonra işaretlemediğiniz haklarınızı mahkemede isteyemezsiniz. Aklınıza ne gelirse işaretleyin. (Ben sadece ihbar, kıdem, yıllık izin istemiştim ama hepsini işaretledim, mesai saatlerini bile işaretlemelisiniz)
Ortalama 10 gün içinde size bir mesaj geliyor ve peşinden avukatlık ofisinden aranıyorsunuz. Aynı şekilde size mailde gönderiliyor.
Avukat veya ofis yetkilisi sizi arayıp arabuluculuk için gün ve saat randevusu veriyor. Aynı şekilde iş yerinizi de arıyor.
Eğer iş yerinizden bir yetkili gelmez ise size karşı taraf gelmemiştir gibi bir yazı veriyor ve açacağınız mahkemede 1-0 önde başlıyorsunuz.
İki tarafında müsaitlik durumu o tarihe uygun ise avukat toplantıyı yapıyor , eğer değil ise ortak bir tarih tekrar belirtiliyor ama yine aynı ay içerisinde bu toplantı oluyor.
Avukatlık ofisine gittiğinizde sizin karşınıza iş veren, muhasebe veya mali müşavir oturuyor ve avukat toplantıyı başlatıyor.
İşyerimiz adına mali müşavir gelmiş
Avukat: Evet işçinizi işten çıkartmışsınız sizden bazı talepleri var bunlara ne diyorsunuz?
Mali Müşavir: Şirketimizde çıkartılan işçiler şu kadardan tazminata hak kazanır, bizimde kendimize göre kurallarımız var
Ben: Siz kimsiniz ki devletin koyduğu kuralı yok sayıp kendi kendinize kural koyuyorsunuz.
Avukat: Peki yasaların ortaya koyduğu şekilde neden hesaplayıp işçinize vermiyorsunuz.
Mali Müşavir:Biz böyle hesaplıyoruz işine gelirse.
Ben : Kabul etmiyorum yasalara göre hesaplanmasını istiyorum.
(Normalde 19 bin lira olarak hesapladığım tazminatımı iş yerimde muhasebeci 8 bin olarak hesaplamıştı, avukatın karşısında ise yalan söyleyerek biz kendisine 14 bin verdik almadı dediler ama hiç önemli değil.)
Neyse Mali müşavir masa başında blöf yaparak bu ücreti veremeyeceğini söyleyip benimle anlaşmadı avukat bir kağıt getirip ikimize de imzalattı son saniyeye kadar benden bir hamle bekleyen mali müşavir herhangi bir fiyat düşmesi yapmadığımı görünce çıldırdı.
Ofisten çıktık ve yolumuza giderken peşimden gelerek patronumuzun tazminatımı vereceğini yarın ofisine gelmemi söyledi.
Yani avukatın yanında kabul etmemeyişi ve benimle anlaşmaması tamamen fiyatı aşağıya çekmek için blöfmüş.
Avukat bazen bu işlerin uzun sürdüğünü söylese de kesinikle adım atmadım.
Şirketler mahkemelik olmaktan korkuyorlar.
Alacaklarınız neredeyse 3 katına çıkıyor.
Mesailerimi de ekleseydim 19 bin tl olan alacağım 35 bin tl olacaktı. ayrıca mahkemeye gitseydim bu para faiziyle 50. bin tl olacaktı.